Κάθε σπίτι μεγάλο ή μικρό μπορεί να γίνει ένας ιδανικός χώρος για να απολαμβάνουμε όλες τις όμορφες οικογενειακές μας στιγμές.
Σίγουρα ένα μικρότερο διαμέρισμα παρουσιάζει κάποιες ιδιαίτερες προκλήσεις στις οποίες όμως εμείς μπορούμε να απαντήσουμε με έξυπνες ιδέες, απλή λογική και γούστο.
Έτσι μπορούμε εύκολα και οικονομικά να ανανεώσουμε το χώρο μας και να κάνουμε κάθε γωνιά του να ξεχωρίζει μοναδικά.
Τα μικρότερα ή πολύ μικρά διαμερίσματα χρειάζονται πάνω από όλα χαρακτήρα και πρωτότυπες ιδέες για να αποθηκεύσουμε όλα εκείνα τα πράγματα που δημιουργούσαν έως σήμερα ένα μικρό χάος μέσα στο χώρο.
Χαρακτήρα μέσα σε ένα χώρο μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα με επενδύσεις τοίχου, 3D, όψη πέτρας, ξύλου, τούβλου κτλ, ενώ ο φωτισμός, ο τρόπος δηλαδή που θα φωτίσουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή σκοτεινά σημεία του σπιτιού, δεν θα δημιουργήσουν μόνο επιπλέον ενδιαφέρον μέσα στο χώρο, αλλά θα το κάνουν να δείχνει και πιο μεγάλος.
Η αποθήκευση μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση, αυτό αν δεν έχουμε προβλέψει να εκμεταλλευτούμε το ύψος του διαμερίσματος.
Οι βιβλιοθήκες, τα σύνθετα, οι ντουλάπες, τα ντουλάπια της κουζίνας και οποιοσδήποτε άλλος αποθηκευτικός χώρος μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα θα πρέπει να φτάνουν το ύψος του ταβανιού. Έτσι κερδίζουμε σημαντικό χώρο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για όλα τα πράγματα που θέλουμε να αποθηκεύσουμε. Αυτή και μόνο η κίνηση, το να αντικαταστήσουμε για παράδειγμα, τη παλιά μας ντουλάπα με μία εντοιχισμένη και με συρόμενες πόρτες, θα κάνει το χώρο μας να φαίνεται μεγαλύτερος και ίσως να μας δώσει το περιθώριο να προσθέσουμε ένα μικροέπιπλο που θα προσθέσει στυλ μέσα στο χώρο μας.
Σε πολλά μικρά διαμερίσματα ένας από τους χώρους που πάσχει είναι αυτός της τραπεζαρίας και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου.
Σε ένα διαμέρισμα λίγο τετραγωνικών μέτρων το σύνηθες είναι η τραπεζαρία να βρίσκεται και να συνδυάζεται με το καθιστικό, κάτι που ακόμα και σε ένα πολύ μικρό διαμέρισμα είναι εφικτό.
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι, μικρό διαμέρισμα δεν σημαίνει έλλειψη στυλ και ποιότητας. Ότι βλέπουμε και μας αρέσει σε ένα μεγάλο μέγεθος επίπλου, μπορούμε να το έχουμε και εμείς σε μικρότερη κλίμακα μέσα στο χώρος μας, αρκεί να επιλέγουμε στοχευμένα και όχι τυχαία.
Όταν για παράδειγμα μας αρέσει ένα έπιπλο, θα πρέπει η εταιρία να μας δίνει τη δυνατότητα να το έχουμε στις διαστάσεις που ταιριάζουν στον δικό μας χώρο, είτε αυτό είναι μία τραπεζαρία, ένα τραπεζάκι, μία σύνθεση, ένας καναπές και όχι το αντίθετο. Αυτό σημαίνει ότι για κανένα λόγο δεν στήνουμε το χώρο μας γύρω από ένα έπιπλο, αντίθετα το έπιπλο αυτό θα πρέπει να έρχεται να δέσει αρμονικά με το στυλ και τα τετραγωνικά του χώρου μας.
Έτσι με αυτή τη λογική, ένα μικρό σαλόνι μπορεί εύκολα να συνδυάσει καθιστικό και τραπεζαρία, χωρίς να κάνει το χώρο να φαίνεται ασφυκτικά γεμάτος. Ιδανικές επιλογές για τραπεζαρία σε τέτοιους χώρους είναι τα στρογγυλά και τα οβάλ σχήματα.
Μία συμβουλή – Αν θέλουμε να ορίσουμε το χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας μέσα σε έναν ενιαίο χώρο μπορούμε να το κάνουμε απλά με τη χρήση ενός χαλιού. Τοποθετώντας ένα χαλί στο καθιστικό και ένα άλλο κάτω από τη τραπεζαρία, οριοθετούμε και διαχωρίζουμε αυτούς τους χώρους εύκολα και καλαίσθητα.
Στους μικρούς χώρους η χρωματική αρμονία, χωρίς πολλές αντιθέσεις και φλύαρους συνδυασμούς, είναι σημαντική, καθώς δείχνει τον χώρο πιο μεγάλο και καθαρό στο μάτι. Όχι λοιπόν πολλά χρώματα και έντονες αντιθέσεις.
Τέλος η διαφάνεια είναι το κλειδί που θα δώσει λάμψη στο χώρο και θα μας επιτρέψει να προσθέσουμε περισσότερα αντικείμενα χωρίς να κάνουν το χώρο μας να φανεί φορτωμένος. Το γυαλί λοιπόν και ο τρόπος που αντανακλά το φως μέσα στο χώρο είναι ο καλύτερός μας φίλος.