Τα χρώματα καθώς και οι δυνατότητες που μας δίνει ο χώρος του σπιτιού για να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε, επιδρούν καταλυτικά στην ψυχική μας υγεία και ευεξία.
Πολλές φορές όμως με όσο ενθουσιασμό και να ξεκινάμε ένα νέο project ανανέωσης του χώρου μας, το αποτέλεσμα αν και σαφώς ωραιότερο από το προηγούμενο, δεν κατευνάζει την δημιουργική μας ανησυχία. Στην ουσία αιωρούμαστε ανάμεσα στην νέα εικόνα του χώρου που δημιουργήσαμε και στο τι μπορούμε να κάνουμε για να την αναδείξουμε καλύτερα.
Αυτό σημαίνει ότι όσο έντονος και αν ήταν ο ενθουσιασμός μας, όσο αποφασισμένοι και αν ήμασταν να δημιουργήσουμε κάτι εξαιρετικό, τελικά δεν πήραμε ρίσκα!
Το ρίσκο στο interior design έχει σαφώς διαφορετικό νόημα και σίγουρα δεν σημαίνει ότι προχωράμε τυφλά προς μία ιδέα. Αντίθετα, κρύβει και αυτό από πίσω του μελέτη αλλά και έρευνα. Το νόημα του ρίσκου έρχεται στα συναισθήματα και στην ενέργεια που θα εκπέμπει ο χώρος μας μετά, στην καθημερινότητά μας.
Η πραγματική και ουσιαστική έκφραση ενός χώρου που θα συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητά μας δεν είναι μία γρήγορη διαδικασία. Για παράδειγμα, μία ομάδα χρωμάτων, όπως τα θερμά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο), μπορεί να ταιριάζει περισσότερο στην ψυχολογία μας από ότι τα ψυχρά χρώματα (μπλε, πράσινο, μωβ, μαύρο). Βάφοντας όμως τους τοίχους ενός μικρού χώρου με θερμά χρώματα τον κάνουμε να δείχνει ακόμα μικρότερος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε τρόπους, συνδυασμούς αλλά και αντιθέσεις που θα δημιουργήσουν την θέρμη αυτής της κατηγορίας χρωμάτων, χωρίς να πάρουμε ένα πινέλο και να βάψουμε τον τοίχο μας πορτοκαλί ή κόκκινο έτσι γιατί απλά μας αρέσει το χρώμα.
Άλλος ένας παράγοντας είναι ο φυσικός φωτισμός του χώρου. Η σημασία του είναι σημαντική καθώς θα μας καθοδηγήσει στην επιλογή της απόχρωσης. Σας έχει συμβεί ποτέ μετά από μία ανακαίνιση, ο χώρος σας να δείχνει πιο όμορφος τη νύχτα με τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού παρά στο φως της ημέρας; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι οι αποχρώσεις των χρωμάτων που επιλέξατε δεν ήταν οι σωστές και κατ’ επέκταση το φυσικό φως ή η ποσότητα που εισέρχεται μέσα στον χώρο αυτό δεν αρκεί για να αναδείξει την αρχική σας σκέψη, αφήνοντας τον χώρο αυτό μουντό και βαρύ ακόμα και αν τον έχετε βάψει με ένα από τα πιο θερμά και φωτεινά χρώματα.
Αυτό σημαίνει ότι σε χώρους χωρίς επαρκή φυσικό φωτισμό ή με φως που διαρκεί λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει τουλάχιστον για τους τοίχους να επιλέξουμε πιο ανοιχτόχρωμα χρώματα, είτε από τη θερμή πλευρά της παλέτας, είτε από την ψυχρή ή την ουδέτερη και στην συνέχεια να δημιουργήσουμε έντονες αντιθέσεις.
Τα ήδη υπάρχοντα δομικά υλικά, όπως για παράδειγμα τα πλακάκια, το μάρμαρο ή το ξύλο στο πάτωμα και σαφώς η απόχρωσής του θα επηρεάσουν επίσης το αποτέλεσμα αλλά και την αίσθηση του χρώματος μέσα στο χώρο. Για παράδειγμα, αν η επιλογή μας είναι ένα έντονο ψυχρό μπλε για τον τοίχο και για δάπεδο έχουμε ανοιχτόχρωμο ξύλο, με λίγες πινελιές θερμών αντιθέσεων θα έχουμε έναν ζεστό και γεμάτο ενέργεια χώρο. Αν όμως η επιλογή μας είναι για παράδειγμα το κόκκινο και για πάτωμα έχουμε μαύρο μάρμαρο, τότε ο χώρος θα δείξει μουντός και αφιλόξενος, όσο φυσικό ή τεχνητό φως προσθέσουμε.
Άρα, ξεκινάμε να βάφουμε πάντα σε συνάρτηση με όλο τον υπόλοιπο χώρο.
Ένα χρώμα από μόνο του δεν αρκεί για να δημιουργήσουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Εξίσου απαραίτητα είναι οι συνδυασμοί αλλά και οι αντιθέσεις χρωμάτων που κάνουν έναν χώρο ενδιαφέρον. Το φως, είτε το φυσικό είτε το τεχνητό, αντανακλάται διαφορετικά στο κάθε χρώμα δημιουργώντας δημιουργικό ενθουσιασμό αλλά και αρμονία. Για παράδειγμα, το κίτρινο και το πιο θερμό σκουρόχρωμο μωβ είναι δύο χρώματα που συνδυάζονται όμορφα μεταξύ τους και αντιδρούν τελείως διαφορετικά στο φώς, καθώς το κίτρινο το αντανακλά και το μωβ το απορροφά. Τέτοιου είδους αντιθέσεις κάνουν έναν χώρο να φαίνεται πιο όμορφος.
Η παρουσία ενός πίνακας αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που μπορεί να συνδυαστεί με το χρώμα που επιλέξαμε στον τοίχο αλλά και να δημιουργήσει σημαντικές χρωματικές αντιθέσεις δένοντας επιπλέον και τα υπόλοιπα χρώματα των επίπλων, αλλά και των αντικειμένων μέσα στο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι η τέχνη δεν επιδρά καταλυτικά μόνο σε εμάς αλλά και στον χώρο που επιλέγουμε να την τοποθετήσουμε, άρα η επιλογή του θέματος και των χρωμάτων που έχει επιλέξει ο καλλιτέχνης για να αναδείξει το θέμα του, πρέπει να έρχονται σε απόλυτη συνάρτηση με τον δικό μας χώρο.
Ο κανόνας για την επιλογή χαλιού είναι ένας και απλός, αφού και αυτό θα πρέπει να δένει αλλά και να δημιουργεί αρμονικές χρωματικές αντιθέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χώρο φυσικά θα δώσουν τα διακοσμητικά στοιχεία που θα προσθέσετε, τα οποία ιδανικά θα πρέπει να προέρχονται από τρεις κατηγορίες, αυτή των κλωστοϋφαντουργικών προσόντων για να κάνουν τον χώρο να φαίνεται πιο χαλαρός, αντικείμενα από γυαλί γιατί αντανακλούν όμορφα το φως, αλλά και μεταλλικά στοιχεία σε χρυσή, μαύρη ή ασημένια απόχρωση.
Τέλος, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η μονοτονία δεν θα μπορέσει ποτέ να αναδείξει ένα χώρο, γι’ αυτό και σας παροτρύνουμε να βγείτε από το comfort zone του συνηθισμένου και να ανακαλύψετε τον κόσμο των 3D πάνελς και των εύκαμπτων πετρωμάτων, να δώσετε δηλαδή στον χώρο όχι μόνο χρώμα αλλά και υφή, δημιουργώντας έναν μοναδικά εξαιρετικό χαρακτήρα στο χώρο σας. Το αποτέλεσμα θα δικαιώσει κάθε ρίσκο που θα πάρετε αφού πλέον θα έχετε περάσει στο επόμενο level του interior design.