Το Ζεν είναι μία φιλοσοφία που τονίζει τη βιωματική σοφία που έρχεται σε κάθε άνθρωπο με τα χρόνια ενώ η πρακτική του, καθοδηγεί την ατομική συνείδηση σε μία πιο ήρεμη κατάσταση, μέσα από την απλότητα, την αποδοχή και την απώλεια των αρνητικών σκέψεων, εστιάζοντας μόνο στο τώρα, στο σήμερα.
Δύο από τις τέσσερις βασικές «ευγενείς αλήθειες» όπως τις αποκαλούν, όσοι ακολουθούν αυτή την φιλοσοφίας ζωής, είναι: i. Το να αποδεχτούμε ότι στη ζωή τα πράγματα δεν θα έρχονται πάντα όπως εμείς θέλουμε. ii. Να ζήσουμε τη ζωή με ότι εκείνη φέρνει στο μονοπάτι μας.
Αυτές οι δύο «ευγενείς αλήθειες», στην ουσία μιλούν για όλα όσα δεν μπορούμε ελέγξουμε και πως το να αναλωνόμαστε με πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή που είναι πέρα από τον έλεγχο μας είναι λάθος, γιατί αυτές είναι οι σκέψεις που προκαλούν στρες και δυστυχία.
Τα πράγματα που ψάχνεις… είναι αυτά που θα βρεις
Ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο γεμάτο από ιδέες, τέχνες, επιστήμες, υλικά πράγματα αλλά και άυλα νοήματα και είναι φυσικό ο καθένας από εμάς να εστιάζει σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον κόσμο, αφού τον βλέπει και τον φιλτράρει μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα …το δικό του.
Αυτά τα πράγματα λοιπόν στα οποία εστιάζουμε, αυτά είναι και που θα προσελκύσουμε!
Αν λοιπόν ο στόχος μας στο παρόν, στο τώρα είναι να βρούμε την ηρεμία μέσα μας, θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον που θα στηρίξει αυτή την πολύ απλή και βασική αναζήτηση.
Ο χώρος του σπιτιού μας είναι το πρωταρχικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να ελέγξουμε τα ερεθίσματα που θα λειτουργήσουν σαν πομπός και θα μας οδηγήσουν σε αυτή τη ήρεμη πνευματική κατάσταση.
Η φύση γύρω μας είναι γεμάτη φως, με χρώματα που κυμαίνονται από τα πιο ανοιχτά και ουδέτερα μέχρι τα πιο έντονα. Ωστόσο η φύση γνωρίζει καλά την ισορροπία και αγαπά την αρμονία. Αυτή την ισορροπία και αρμονία χρωμάτων χρειαζόμαστε και στο χώρο του σπιτιού μας, καθώς το χρώμα αποτελεί πρωταρχικό ερέθισμα, ερέθισμα που μπορεί να μας ηρεμίσει, να δημιουργήσει ένταση ή να τη διατηρήσει.
Ένα περιβάλλον λοιπόν που χαρακτηρίζεται από την ήρεμη και γαλήνια διάθεση που δημιουργεί δεν μπορεί να έχει έντονα ή αφύσικα χρώματα. Αντίθετα θα πρέπει να είναι φωτεινά και γήινα.
Όταν επιδιώκουμε την ηρεμία, πρέπει από τον χώρο μας να απουσιάζει η αταξία αλλά και ο συνωστισμός πραγμάτων και αντικειμένων που δεν αντανακλούν πλέον τον άνθρωπο που είμαστε σήμερα! Η διακόσμηση λοιπόν θα πρέπει να γίνεται με λιτή διάθεση επιδιώκοντας την ποιότητα και όχι την ποσότητα.
Οι υφές έχουν σημασία και σχετίζονται με την ποιότητα των υλικών των επίπλων και των αντικειμένων που έχουμε γύρω μας. Επιδιώκουμε την καλή ποιότητα, το πραγματικό ξύλο, τα μαλακά υφάσματα, τα φυσικά υλικά, που θα μας κάνουν να αισθανθούμε κοντά στη φύση και όχι μακριά από αυτήν.
Αναζητούμε άνετα έπιπλα και όχι έπιπλα που όσο όμορφα και αν είναι δεν μας βολεύουν.
Στο ζεν σπίτι μας όλα έχουν μία χρησιμότητα και όλα μαζί συμβάλουν στην σύνθεση της εικόνας της ηρεμίας που επιδιώκουμε, γιατί σύντομα το ερέθισμα μεταβάλλεται σε συναίσθημα.
Τα φυτά σε αυτή μας την αναζήτηση έχουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την εικόνα τους, αλλά και για την προσοχή που θα απαιτήσουν από εμάς, μια ασχολία που πάντα ηρεμεί και καταπραΰνει έντονα ή αρνητικά συναισθήματα.
Τέλος, διατηρούμε τον χώρο πάντα καθαρό. Η ενασχόληση με την καθαριότητα μπορεί να μοιάζει σε πολλούς μία κουραστική διαδικασία και μία δουλεία που θα προτιμούσαν να αποφύγουν ή να αφήσουν για την επόμενη ημέρα. Η ενασχόληση όμως με κάτι τόσο απλό, πολλές φορές καθαρίζει τη σκέψη μας και μας ηρεμεί γιατί μας βάζει σε μία διαδικασία όπου η σκέψη μας κατευθύνεται σε αυτό που κάνουμε την συγκεκριμένη στιγμή και σε τίποτα άλλο.
Εν κατακλέιδι, ο διαλογισμός έχει πολλές μορφές, από το να κάτσουμε οκλαδόν αδειάζοντας τις σκέψεις μας, μέχρι να ασχοληθούμε με τον κήπο, την εσωτερική διακόσμηση ή την καθαριότητα του σπιτιού, ότι και αν επιλέξουμε έχει μία κοινή συνισταμένη, την ενασχόλησή μας με κάτι απλό, κάτι που θα πάρει τη προσοχή μας από κάτι αρνητικό και θα την κατευθύνει σε κάτι θετικό.