Ο σωστός φωτισμός μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά ένα χώρο. Φωτίζοντας τα σημεία που θέλουμε να τονίσουμε μπορούμε να καλύψουμε τυχόν ατέλειες. Παράλληλα προκαλεί γενικά μία αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης. Στην αντίθετη περίπτωση ο κακός φωτισμός μπορεί να κάνει ένα χώρο να φανεί ψυχρός και άχαρος. Η παραμονή σε ένα λάθος φωτισμένο χώρο είναι δυσάρεστη και προκαλεί υπερένταση. Συνήθως δημιουργώντας ένα χώρο δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στη διακόσμηση έτσι ώστε να επιλέγουμε φωτιστικά με ίσως μοναδικό κριτήριο το design. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμελούμε κάποια άλλα σημαντικά κριτήρια. Επειδή όμως κάθε χώρος έχει διαφορετικές χρήσεις και λειτουργίες έχει και διαφορετικές ανάγκες φωτισμού. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε συμβουλές και προτάσεις φωτισμού ξεχωριστά για κάθε χώρο του σπιτιού.
Ο ιδανικός φωτισμός για κάθε χώρο!
-
Είσοδος – Διάδρομος
Ο διάδρομος της εισόδου είναι ένας χώρος στον οποίο είμαστε περαστικοί και ο χρόνος παραμονής εκεί ελάχιστος. Οπότε από άποψη φωτισμού εκεί δεν χρειαζόμαστε διάχυτο αλλά απαλό και έμμεσο φωτισμό. Μία πρόταση είναι εστιακός φωτισμός, δηλαδή κάποια spots τα οποία θα φωτίζουν διακοσμητικά αντικείμενα. Εναλλακτικά τα ίδια τα φωτιστικά μπορούν να γίνουν μέρος της διακόσμησης τοποθετώντας μία επιτραπέζια λάμπα στη κονσόλα της εισόδου.
-
Καθιστικό
Στο καθιστικό λόγω του ότι έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις μία μόνο φωτιστική πηγή δεν επαρκεί. Θα το έκανε άτονο και ο φωτισμός του χώρου θα ήταν ελλιπής. Σε αυτό το χώρο το ιδανικό είναι ένας συνδυασμός φωτιστικών πηγών ώστε να έχουμε ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού. Σίγουρα χρειάζεται ένα κύριο φωτιστικό που θα κεντράρει στην οροφή του καθιστικού με διάχυτο φωτισμό. Επειδή όμως στο καθιστικό είναι πολλές στιγμές που θέλουμε πιο χαμηλό και ατμοσφαιρικό φωτισμό μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα φωτιστικό δαπέδου ή κάποιο επιτραπέζιο φωτιστικό σε ένα βοηθητικό τραπεζάκι. Τα σποτ επειδή έχουν εστιακό φωτισμό είναι ιδανικά για να φωτίσουν κάποιο πίνακα ή κάποιο διακοσμητικό αντικείμενο που θέλουμε να τονίσουμε. Τέλος μία κατασκευή με κρυφό φωτισμό περιμετρικά του χώρου μπορεί να δώσει μία διαφορετική και εντυπωσιακή αίσθηση φωτισμού.
-
Τραπεζαρία
Στη τραπεζαρία το ιδανικό είναι το φωτιστικό να είναι κεντραρισμένο πάνω από το τραπέζι σε μικρή απόσταση περίπου 80 με 100 εκατοστά. Εκεί αναλόγως με το φωτιστικό που θα επιλέξουμε (αν θα έχει μία ή παραπάνω λάμπες) θα πρέπει ο φωτισμός να είναι αρκετός αλλά όχι κουραστικός.
-
Κουζίνα
Στη κουζίνα λόγω του ότι είναι χώρος που γίνονται εργασίες χρειάζεται πολύ καλό φωτισμό. Σίγουρα ένα κεντρικό φωτιστικό οροφής με διάχυτο φωτισμό και επιπλέον φως στο πάγκο της κουζίνας.
-
Γραφείο
Στο χώρο του γραφείου εκτός από το κύριο φωτιστικό χρειάζεται και ένα φωτιστικό γραφείου με βραχίονα για να φωτίζει την επιφάνεια εργασίας. Η σωστή θέση είναι αριστερά για τους δεξιόχειρες και αντίθετα για τους αριστερόχειρες για να μη κάνει σκιά. Ο συνδυασμός και των δύο φωτιστικών βοηθάει για να μη καταπονούνται τα μάτια από την αντίθεση φως-σκοτάδι.
-
Κρεβατοκάμαρα
Ο χώρος της κρεβατοκάμαρας δεν χρειάζεται πολύ έντονο φωτισμό. Εκτός λοιπόν από το κύριο φωτιστικό οροφής σε αυτό το χώρο πιο χρήσιμα είναι τα πορτατίφ των κομοδίνων ή οι απλίκες πάνω από το κρεβάτι.
-
Μπάνιο
Στο μπάνιο το σημείο που χρειάζεται πιο πολύ φως είναι ο καθρέπτης. Εκεί θα πρέπει να προσέξουμε πως θα τοποθετηθούν τα φωτιστικά για να μη κάνει σκιά ώστε να διευκολύνει το βάψιμο ή το ξύρισμα.