Όποτε συναντώ αξιόλογες αντίκες ενθουσιάζομαι πάντα από το μεράκι του δημιουργού και την τέχνη του, που πάντα φροντίζει να αναδεικνύει μέσα από τις λεπτομέρειες.
Χρηστικά αντικείμενα, έπιπλα και διακοσμητικά από το 1920 και πίσω, έχουν κάτι το μοναδικό που δεν επικεντρώνεται πάντα στην χρηματική τους αξία, αλλά στην αισθητική τους.
Δεν είναι τόσο η ποιότητα των υλικών, όσο η ποιότητα του δημιουργού, καθώς και το πώς αντιλαμβανόντουσαν οι άνθρωποι της εποχής το ευ ζην, αλλά και την αξία της εσωτερικής διακόσμησης.
Σε αντίθεση με την σύγχρονη νοοτροπία, η οποία επιζητά πρώτα την άνεση και τη λειτουργικότητα, οι άνθρωποι προηγούμενων εποχών αναζητούσαν μέσα από το interior design να αναδείξουν περισσότερο τον πλούτο και το status τους, γι’ αυτό και τα περισσότερα έπιπλα, αν και έργα τέχνης, δεν ήταν καθόλου άνετα. Για το λόγο αυτό θα επικεντρωθούμε περισσότερο σε μικροέπιπλα, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα τα συνδυάσουμε με τον σύγχρονο στυλ διακόσμησης και τρόπο σκέψης.
Ξεκινώ λέγοντας ότι μία αντίκα μπορεί να εισαχθεί μέσα σε οποιοδήποτε στυλ διακόσμησης, να λειτουργήσει αρμονικά με τον χώρο, αλλά και να ξεχωρίσει.
Το minimal, το maximal, το industrial, το rustic, το ethnic, το ρομαντικό, το shabby chic, το ρετρό, το μοντέρνο, είναι στυλ διακόσμησης που μπορούν να υποδεχθούν μοναδικά στοιχεία μίας άλλης εποχής.
Αναζητώντας πάντοτε το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα, μία αντίκα μπορεί να εισαχθεί μέσα σε έναν χώρο σαν πινελιά ή σαν statement τραβώντας όλα τα βλέμματα πάνω της.
Οι αντίκες που μπορούν να τραβήξουν άμεσα το ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα, είναι οι μεγάλοι καθρέφτες, τα iconic ρολόγια δαπέδου, οι πληθωρικοί πολυέλαιοι, οι παλιές ραπτομηχανές έπιπλα, παλιές κάμερες με τρίποδο, τα μπρούτζινα τηλεσκόπια εποχής.
Όλα τα παραπάνω έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αλλά και έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο που θα τοποθετηθούν, ίσως είναι η ενέργειά τους, ίσως η ιστορία τους, ότι και αν είναι, δημιουργούν μία διαφορετική εκκεντρική διάθεση και η διακοσμητική τους αξία είναι πραγματικά ανεκτίμητη.
Όταν λοιπόν κάνουμε μία τέτοια επιλογή για να αναδείξουμε το χώρο μας, λόγο του όγκου και της περίσσιας τέχνης που έχουν να αναδείξουν αντίκες σαν και αυτές, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε. Δεν πρέπει δηλαδή να γεμίσουμε τον χώρο μας με αυτές, γιατί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους θα βαρύνουν αρκετά την ατμόσφαιρα. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα, δύο focal points που θα δέσουν ιδανικά με τη σύγχρονη σκέψη και τρόπο ζωής μας. Όταν λοιπόν έχουμε επιλέξει έναν μεγάλο καθρέφτη δεν πάμε να προσθέσουμε και έναν πληθωρικό πολυέλαιο, γιατί πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι τότε τα αντικείμενα αυτά προορίζοντας για σπίτια με τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική από τη σημερινή, με βασικό χαρακτηριστικό τους ότι ήταν ψηλοτάβανα, κάτι που δεν ισχύει για τα περισσότερα σπίτια σήμερα.
Μικρότερα αντικείμενα όπως επιτραπέζια φωτιστικά, τηλέφωνα και μικρότερου όγκου διακοσμητικά αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν με λίγο περισσότερη ελευθερία, αλλά και πάλι σαν λεπτομέρειες που θα κάνουν τον χώρο μας να δείχνει πιο ενδιαφέρον, μπορεί και πιο περιπετειώδη. Για παράδειγμα, σε ένα minimal, ίσως και λευκό σαλόνι, η παρουσία ενός μπρούτζινου παλιού τηλεσκόπιου δίνει αμέσως μία εκκεντρική ατμόσφαιρα στον χώρο και δημιουργεί ίσως τη διάθεση να κοιτάξουμε ψηλά και αναζητήσουμε αστερισμούς ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα αστέρια του ουρανού.
Τέλος, έπιπλα αντίκες, όπως βοηθητικά τραπεζάκια, συρταριέρες και κομοδίνα που μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες ατέλειες που έχουν δημιουργηθεί με τον χρόνο, μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά project DIY, αφού εύκολα μπορούμε να τους αλλάξουμε χρώμα ή να τους προσθέσουμε ακόμα και ταπετσαρία για να δείξουν ακόμα πιο ιδιαίτερα και να τα συνδυάσουμε με άλλα έπιπλα και αντικείμενα παρόμοιου στυλ.