Οι κινεζικές λέξεις “feng” και “shui” στη γλώσσα μας σημαίνουν «αέρας» και «νερό» και σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής μας η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το περιβάλλον γύρω της (αέρας) και φυσικά σε συνεχή ροή (νερό).
Το feng shui είναι μία πρακτική που στο interior design, ισορροπεί τους χώρους που ζούμε και εργαζόμαστε, με το φυσικό περιβάλλον, που αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει να έχει μία εσωτεριστική διάθεση, η ουσία της τελικά πηγάζει μέσα από την λογική, την πρακτική διευθέτηση και την καλαισθησία, επηρεάζοντας έτσι θετικά την ενέργεια του χώρου στον οποίο θα εφαρμόσουμε αυτή τη φιλοσοφία.
Όπως αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια του σώματός μας, έτσι λειτουργεί και η ενέργεια μέσα στο σπίτι που ζούμε. Είναι ο καθρέφτης του τι συμβαίνει και πως αισθανόμαστε μέσα μας. Αν για παράδειγμα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ή ένα εμπόδιο σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, οι πιθανότητες είναι ότι θα επηρεάσει με κάποιον τρόπο και τον χώρο που ζούμε.
Όπως προσέχουμε τον εαυτό μας, έτσι το feng shui μας δείχνει τον τρόπο να γεμίσουμε τους χώρους μας θετική ενέργεια, ενέργεια που θα παίρνουμε πίσω καθημερινά, κάνοντας τα πιο λογικά και προφανή πράγματα.
Βάλτε τάξη στην αταξία
Απελευθερωθείτε από πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε και δεν έχουν κάποια αξία πλέον για εσάς. Συνήθως, είτε αυτά είναι παλιά διακοσμητικά αντικείμενα, είτε παλιά βιβλία, είτε χαρτιά, είτε έπιπλα που δεν έχουν κάποια διακοσμητική ή χρηστική αξία, δημιουργούν μία εικόνα σύγχυσης και ακαταστασίας που μας μπλοκάρει είτε πνευματικά, είτε σε φυσικό επίπεδο όταν σκοντάφτουμε πάνω τους.
Μην μαζεύετε πράγματα που κάνουν το χώρο σας να φαίνεται περιορισμένος, ξεφορτωθείτε τα, το σπίτι σας θα δείξει πιο ανοιχτό αλλά και ένας χώρος μέσα στον οποίο θα μπορείτε να αναπνεύσετε.
Οργάνωση
Αφιερώστε σημεία μέσα στο σπίτι τα οποία θα αφορούν σημαντικά χαρτιά. Αρχειοθετήστε τα με τέτοιον τρόπο που όταν χρειαστεί να τα αναζητήσετε να μην χρειάζεται να κάνετε παραπάνω από δύο κινήσεις για να βρείτε.
Το ίδιο ισχύει για όλα τα πράγματα που χρησιμοποιούμε συχνά αλλά και για άλλα, που δεν χρησιμοποιούμε τόσο συχνά.
Πράγματα τα οποία μπορεί συχνά να αναζητούμε μέσα στο σπίτι γιατί δεν προσέχουμε που τα βάλαμε, όπως για παράδειγμα τα κλειδιά μας, ήρθε η στιγμή να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο σημείο και να αρχίσουμε να συνηθίζουμε να τα τοποθετούμε εκεί και πουθενά αλλού.
Ξεκινώντας λοιπόν από αυτά τα δύο και μόνο, δηλαδή βάζοντας τάξη και οργανώνοντας την καθημερινότητά μας, διώχνουμε μέσα από το σπίτι μας τον παράγοντα στρες.
Συμβολισμοί
Πολλές φορές επιλέγουμε ένα διακοσμητικό αντικείμενο, ένα χρώμα ή ένα έργο τέχνης χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στον συμβολισμό του, απλά και μόνο γιατί εκείνη την στιγμή μας άρεσε και μας φάνηκε σαν μία καλή ιδέα διακόσμησης.
Όμως οι συμβολισμοί έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να μας επηρεάσουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, ένας πίνακας όσο εξαιρετικός και αν είναι, αν το θέμα δημιουργεί αρνητική συναισθηματική φόρτιση, είναι κάτι που ποτέ δεν πρέπει να βάλουμε μέσα στο σπίτι μας. Φροντίζουμε δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε πλήρως τι απεικονίζει ένας πίνακας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο του Sir John Everett Millais, “Ophelia”. Ο συγκεκριμένος πίνακας αν και αποτελείτε από υπέροχα γήινα χρώματα παρουσιάζοντας μία γυναίκα ξαπλωμένη σε ρηχά νερά, στην πραγματικότητα απεικονίζει την Οφηλία, από το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Αμλετ», λίγο πριν πνιγεί στο ποτάμι.
Το σπίτι μας και ο προσωπικός μας χώρος πρέπει πάντα να μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα, οτιδήποτε μοιάζει να μας βαραίνει ακόμα και αν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί, πρέπει να φεύγει από τον χώρο μας, ακόμα και αν κάποτε ξοδέψαμε σημαντική ενέργεια ή χρήματα για αυτό.
Τα 5 στοιχεία της φύσης
Γη, μέταλλο, νερό, ξύλο, και φωτιά είναι τα 5 στοιχεία που σύμφωνα με την παράδοση του Ταοϊσμού, όλα μαζί συμβολίζουν τις φάσεις της ζωής και η παρουσία τους μέσα στο χώρο του σπιτιού μας είναι σημαντική.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη παράδοση,
Η γη συμβολίζει την σταθερότητα και προωθεί την υγεία, εκφράζεται μέσα από τα χρώματα του καφέ, του πορτοκαλί και του κίτρινου.
Το μέταλλο συμβολίζει την ομορφιά, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα και εκφράζεται μέσα από το λευκό χρώμα.
Το νερό που συμβολίζει την αλλαγή και συνδέεται με την καριέρα, εκφράζεται μέσα από το μαύρο χρώμα
Το ξύλο που συμβολίζει την διεύρυνση, την ζωτικότητα και την ανοδική πορεία, συνδέεται με την οικογένεια και τον πλούτο και εκφράζεται μέσα από τα χρώματα του μπλε και του πράσινου.
Η φωτιά που συμβολίζει το πάθος, συνδέεται με τη δόξα και εκφράζεται μέσα από το κόκκινο χρώμα.
Αυτά τα 5 στοιχεία τα συναντάμε συνέχεια στο interior design, σε έπιπλα, σε αντικείμενα, σε υφάσματα, όταν λοιπόν θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο σε κάποιον από τους τομείς που συμβολίζουν, επιλέγουμε ένα σημείο ή ένα δωμάτιο του σπιτιού και δίνουμε περισσότερη έμφαση σε ένα από αυτά τα στοιχεία.